Foto: Mona Hauglid
En feier skal feie røykkanaler og føre tilsyn med bygg, som er utstyrt med fyringsanlegg. Dette gjøres for å forebygge ulykker, som for eksempel brann eller eksplosjon.
Man begynner dagen med å planlegge og varsle huseiere at man kommer på besøk.
Selve feiingen foregår fra innvendig luke eller fra hustaket. Etter feiing tar man ut sota fra luken nederst på pipa. Det er viktig med mye kunnskap, for en stor del av jobben er å veilede sånn at fyringen blir så trygg og miljøvennlig som mulig. Det meste av verktøyet man bruker lager vi selv, så spleising og arbeider med metall er noe man blir god til.
Ofte må man også reise ut på akuttehendelser og/eller befaringer etter uhell, for å påse at videre fyring er tryg teller at anlegget ikke kan brukes før utbedringer er gjort.
Feierutdanningen passer for alle. Det er flere måter å komme seg til svennebrev, men det vanligste er nok å få en jobb som lærling og deretter delta på kurs ved Norges brannskole. Det tarvanligvis 3-4 år og da jobber man mesteparten av tiden i bedriften.
Hvorfor er du ambassadør i #drømmejobben?
Jeg vil at alle som ønsker ett aktivt yrke, med stor selvstendighet og egen påvirkning på arbeidsdagen og oppgaver, skal vite om feieryrket. Det er en arbeidsplass som er fremtidsrettet og samtidig har lange tradisjoner.
Hva er det du liker best med jobben din i kommunen?
Vi er en hyggelig gjeng som jobber innenfor et spennende fag.
Hva er det som er spesielt bra med å jobbe og bo i nettopp din kommune?
Husene som skal feies ligger i alle kroker og utkanter av kommunen, og dermed blir man veldig godt kjent. Folk er glad for tjenesten man utfører, og man får stadig hyggelige tilbakemeldinger.
Hva er din beste serie eller filmopplevelse?
Mary Puppins.
Vil du anbefale andre å lete etter en jobb i kommunen?
Ja, helt klart. Det er en sikker arbeidsplass med ordnede forhold og gode avtaler seinere i livet.
Kontakt Glen på e-post:glen.hamilton@arendal.kommune.no
Har du noe du lurer på, ikke nøl med å kontakte oss direkte.